De vereniging

Het majorettepeloton is opgericht in 1979 onder de naam Odeon. In die tijd ‘liepen’ de majorettes mee bij optochten en gaven shows die vergezeld werden door het fanfarekorps. In 1994 werd het fanfarekorps omgedoopt tot een harmonieorkest. Door deze wijziging werd besloten dat de harmonie geen straatoptreden meer ging verzorgen. Alle optredens werden voortaan zittend of staand uitgevoerd. Voor het majorettecorps viel met deze wijziging hun bekendheid in en rond Soesterberg deels weg en onder leiding van Woutéra Susebeek werd een andere, nieuwe weg ingeslagen. De majorettes gingen zich meer en meer toeleggen op concoursen met daaraan gekoppeld mogelijkheden voor de Nederlandse Kampioenschappen.

In 1994 wisten de dames van het majoretteteam te promoveren naar de tweede divisie. Hierna kregen zij een uitnodiging om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen en wisten de dames een gedeelde 3e  plaats te behalen.

In oktober 1995 promoveerde de groep naar de eerste divisie. Ook hierop volgde een uitnodiging om deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Wederom wist het team haar sporen na te laten door een 2e plaats te veroveren.

1998 was een mijlpaal voor de minirettes (de kleine zusjes van de majorettes). In oktober van dat jaar deden de ‘kleintjes’ voor het eerst mee aan een concours en behaalden de 1e prijs in de jeugdafdeling.

In 2000 werd gekozen voor een naamsverandering voor de mini- en majorettes. Vanaf dat moment gingen zij verder als “Show- en Twirlteam Soesterberg”.

In december 2003 vonden de voorrondes plaats voor het Nederlands Kampioenschap, waar goede resultaten werden bereikt. Het smallteam, kwartet en jeugd-kwartet, 3 duo’s en 2 solo’s, zowel jong als oud, kregen een uitnodiging voor het NK. Deze vond plaats op 17 januari 2004. Het smallteam, kwartet en jeugdkwartet werden Nederlands Kampioen (de beste van Nederland!!!), een fantastisch resultaat. Bovendien behaalde een duo de 2e plaats.

In het voorjaar van 2004 werd het show- en twirlteam geconfronteerd met het feit dat de harmonie niet langer een samenwerkingsverband wilde met de dames. Op zeer korte termijn moest een besluit genomen worden óf en hóe het team door moest gaan. De periode die daarop volgde was onzeker voor alle leden. Desondanks werd met de beperkte middelen doorgetraind en aan de resterende concoursen van dat jaar deelgenomen. Ook nu weer bewezen onze ‘meiden’ dat als je écht iets wilt, je dat ook kunt bereiken!
Geen van de teamleden alsook het tijdelijk bestuur heeft getwijfeld aan de kwaliteit van het team. Onzekerheid over een geschikte trainingsruimte is er gedurende een periode van een half jaar geweest. De inzet van een aantal bestuursleden en enkele functionarissen van de gemeente Soest hebben de twijfel weten om te zetten in een definitieve oplossing! Het Show- en Twirlteam Soesterberg werd 28 september 2004  officieel een zelfstandige vereniging en kreeg rond eind november definitief de sporthal van Het Dorpshuis toegewezen.

Met hulp uit allerlei richtingen en vooral de eigen inzet wist het selectieteam tijdens de wedstrijden op 31 oktober 2004 te Eindhoven weer een promotie af te dwingen! Niet zomaar een promotie, maar een plaats in de eredivisie!

In september 2006 kon er gebruik gemaakt worden van De Banninghal, een grote sporthal. Er kwam nu ook meer ruimte om meer leden aan te nemen. Inmiddels is er een fanatieke groep vanuit het team ontstaan, die zich enthousiast bezig houdt met het deelnemen aan concoursen en festivals. Er wordt veel getraind en er heerst een goede sfeer. Typerend voor de saamhorigheid is het feit dat de ouderen de jongeren helpen. Zij zijn erg enthousiast over hun sport. Topsport noemen ze het. De combinatie van dansen en twirlen (het gebruik van een baton, t.w. twirlstok) vereist naast een goede conditie ook veel concentratie.

Momenteel hebben we een jeugdteam 2 met 6 leden tussen de 6 en 9 jaar, een jeugdteam 3 in de basis divisie met 8 leden tussen de 8 en 13 jaar, een juniorteam in de basis divisie met 6 leden tussen de 14 en 17 jaar en een seniorteam in de topdivisie met 9 leden vanaf 17 jaar.
Ook wordt er gezamenlijk getraind met de junioren en senioren in het largeteam. Een mooi gezicht 18 meiden op de vloer.

In 2007 heeft de vereniging voor het eerst een “eigen” wedstrijd georganiseerd in de Banninghal. Een spannende ervaring. Zo’n 150 optredens moesten in goede banen worden geleid.
In 2008 kreeg de wedstrijd een officieel tintje, de wedstrijd werd een verplichte wedstrijd voor alle deelnemers die zich geplaatst hadden voor het Nederlands Kampioenschap. Op zo’n wedstrijd kijkt de bondscoach mee, zodat hij of zij nog tips kan geven voor het NK.

Inmiddels hebben we in 2010 onze 4e wedstrijd georganiseerd met veel succes.

Show- en Twirlteam Soesterberg mág en móet gezien worden.
Het bestuur is trots op al haar leden, trainers  en vrijwillige leidsters!